EN PL

Regały do magazynu z żywnością

Jakie regały wybrać do magazynu z żywnością? Magazynowanie żywności jest procesem szczególnym, przede wszystkim przez wzgląd na właściwości produktów żywnościowych – krótkie terminy przydatności, wymogi sterylności, właściwy rodzaj oświetlenia, wentylacji i in. Produkty spożywcze z obowiązku powinny być magazynowane na regałach, gdyż zakazane jest ich składowanie na podłodze, a regały przeznaczone do kontaktu z żywnością powinny charakteryzować się specyficznymi walorami, szczególnie w pod względem sprostania wymogom sanitarnym. Istotnym jest, by regały przeznaczone do magazynu z żywnością zapewnieniały prawidłową cyrkulację powietrza, nie miały skomplikowanej konstrukcji i kształtów, były gładkie, gdyż właściwości te utrudniają gromadzenie się brudu i zarazków, a przy tym ułatwiają utrzymanie czystości.

Jednocześnie, regały tego typu, powinny cechować się optymalną dla danego produktu i miejsca pojemnością i głębokością, a konstrukcyjnie, muszą zapewniać łatwy dostęp do przechowywanych artykułów. Generalnie, żwność powinna być przechowywana w specjalnych pojemnikach, przeznaczonych do tego opakowaniach lub kartonach, uniemożliwiających uszkodzenie artykułów lub ich upadek na podłoże. Najczęściej spotykanymi regałami do przechowywania produktów spożywczych w magazynach są regały półkowe, paletowe, chłodnicze i regały z tworzyw sztucznych.

Regały magazynowe dla branży spożywczej

Pierwsze z nich, regały półkowe ze stali lakierowanej proszkowo, to odporne na korozję konstrukcje, sprzyjające utrzymaniu higieny. Są one idealne do przechowywania produktów suchych (np.: mąka, cukier, przyprawy).

W przypadku palet, standardowe znane nam podstawy, nie są polecane do przechowywania żywności, ale już palety i skrzyniopalety poddane procesowi fumigacji (ogrzewane do temperatury 56 stopni C) nadają się ku temu jak najbardziej. Do tego warto wymienić, coraz bardziej popularne w branży spożywczej palety przeznaczone do kontaktu z żywnością, wykonane z nietoksycznego plastiku. Do ich przechowywania nadają się regały paletowe wykonane ze stali nierdzewnej. Sprawdzają się w przechowywaniu suchych produktów spożywczych. Przy okazji spełniają wszelkie normy europejskie, zapewniając bezpieczeństwo pracownikom i składowanym towarom. W pełni przystosowane są do współpracy z urządzeniami obsługującymi magazyny. Umożliwiają łatwy i bezpośredni dostęp do palet, ich przenoszenia lub sprawdzania. Wykonane są z materiałów wysokiej jakości, łatwe w montażu, uniwersalne, higieniczne i w szybki sposób dające się dostosować do danego rodzaju ładunku.

W grupie regałów polecanych do magazynu z żywnością, a nie produkowanych przez nas, z obowiązku wymienić jeszcze należy:

- regały chłodnicze - to regały, które są zaprojektowane specjalnie do przechowywania produktów spożywczych w chłodniach lub mroźniach. Są one wykonane z materiałów, które zapewniają optymalną temperaturę przechowywania.

- regały z tworzyw sztucznych - łatwe w myciu, dezynfekcji i w utrzymaniu higieny. Polecane do przechowywania owoców i warzyw.

- regały drewniane - regały drewniane, skrzynkowe lub półkowe jak żadne inne nadają się do przechowywania owoców, warzyw, a zwłaszcza pieczywa. Co więcej, regały drewniane posiadają sporo możliwości konstrukcyjnych. W prosty sposób można je łączyć ze sobą, zestawiać, nakładać na siebie.

Wszystkie z wymienionych i opisanych powyżej regałów, w pełni nadają się do magazynowania żywności, jednak ich wybór zależy od rodzaju produktów przechowywanych w magazynie oraz warunków panujących w danym miejscu. Ważne jest, aby regały spełniały surowe wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa i zapewniały płynną rotację produktów, według zasady FIFO: produkty, które najwcześniej trafiły do magazynu, pierwsze go opuszczają.

Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem regałów magazynowych w tym regałów do składowania, magazynowania żywności pakowanej próźniowo, suchej zapraszamy do KONTAKTU.

Regały dla branży spożywczej - Waran Regały